Posjetite nas na novoj adresi >>> Glas Regije

13. 8. 2014.

Privrednici ne mogu ispoštovati dogovor

DOBOJ, ŠAMAC - Privrednici sa poplavljenih područja Doboja i Šamca koji su sklopili ugovore sa Fondom solidarnosti Republike Srpske o isporuci robe preko vaučera, zbog nedostatka obrtnih sredstava, neće moći da ispoštuju obaveze ukoliko Vlada Srpske ne preduzme odgovarajuće mjere.

Sekretar dobojske Područne privredne komore Boško Đermanović rekao je danas u Doboju da privrednici sa poplavljenih područja zbog nedovoljnih zaliha robe u odnosu na potencijalni broj vaučera, te nedostatka obrtnih sredstava neće moći da ispoštuju ugovorene obaveze prema Fondu.

Đermanović je kao problem privrednika naveo i rok naplate potraživanja s obzirom na to da su njihove zalihe uništene, a trebaju dodatne garancije za nabavku robe od dobavljača.

- Ne vrši se kontrola fakture prilikom predaje robe što, usljed obrade podataka, može da produži grejs period od dva do četiri mjeseca - naveo je Đermanović, nakon sastanaka sa privrednicima sa područja Doboja i Šamca.

Predsjednik Savjeta privrednika sa područja Doboja Rankica Panić ukazala je da Vlada Srpske nije ispoštovala obećane povlastice i stimulacije date Doboju i Šamcu, koje je zbog štete pričinjene u majskim poplavama definisala kao opštine od posebnog interesa. 

Panićeva je kao jedan od zaključaka sa današnjeg sastanka, koji će biti dostavljen Vladi Srpske i lokalnoj zajednici, predložila da Fond sa komercijalnim bankama sklopi ugovor o finansiranju preduzeća potpisnica o naplati vaučera.

- Dostavljene fakture u bankama treba da budu naplative za 30 dana u cijelosti bez dodatnih troškova i garancijama prema bankama - navela je Panićeva.

Drugi zaključak je da Fond otvori kancelarije za ova područja koje bi primale fakture i dalje ih slale na likvidaciju u nadležene institucije.

Privatni preduzetnik "Proda komerc" iz Doboja koji je u sistemu vaučer plaćanja Goran Prodić rekao je da je problem u finansiranju.

- Privrednici su u sitaciji da ne mogu nabaviti robu od dobavljača, ni da naplate svoja potraživanja koja dospijevaju za devet mjeseci - istakao je Prodić.

On je naveo da banke traže garancije da će roba biti plaćena, što preduzetnici ne mogu garantovati, jer nemaju podršku Fonda. 

- Tražimo da Vlada Republike Srpske dostavi garancije bankama da će roba biti plaćena i da subvencionišu kamatu koje banke zahtijevaju da bismo poslovali pod jednakim tržišnim cijenama - istakao je Prodić.

(IZVOR: Nezavisne/SRNA)

Нема коментара:

Постави коментар