Posjetite nas na novoj adresi >>> Glas Regije

26. 8. 2014.

Potraga za desetinama vozača bjegunaca

BANJALUKA, DOBOJ - Blizu 50 vozača uspijeva da izmiče policiji u RS nakon što su od početka godine do kraja jula učestvovali u saobraćajnim nezgodama, poslije kojih su pobjegli, od kada im se gubi svaki trag.

Pored udesa čiji su epilog povrede učesnika ili materijalna šteta, nerasvijetljena je i nesreća koja se dogodila 8. juna na magistralnom putu Maglaj - Doboj, kada je još nepoznati vozač svojim automobilom usmrtio biciklistu I.I.

- Kada je riječ o saobraćajnim nezgodama koje su za posljedicu imale teške tjelesne povrede lica, za njih dvije je izvršilac još nepoznat - navela je Mirna Šoja, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS, koja je potvrdila da je u toku potraga i za pet vozača koji su učestvovali u nezgodama u kojim je bilo lakše povrijeđenih.

Ipak, kada je riječ o vozačima bjeguncima, najviše je onih koji su od početka januara do kraja jula izazvali nezgode s materijalnom štetom, a potom umakli i takvih je trenutno 39 za kojima MUP RS traga.

Stručnjaci navode da iskustva pokazuju da su višestruki razlozi zbog kojih vozači, nakon nezgode, bježe sa mjesta događaja.

- Jedan od razloga je, recimo, ako je vozač bio u alkoholisanom stanju, pa pobjegne i poslije pet-šest sati otrežnjenja se javi policiji. Bilo je i slučajeva kada se nezgoda s teško povrijeđenim licima dogodi u gusto naseljenom mjestu, pa se vozač osjeti ugrožen, u smislu da će ga prisutni napasti nakon što je izazvao nezgodu, te pobjegne - pojašnjava Milija Radović, koji je saobraćajni vještak već 20 godina i učestvovao je u vještačenju velikog broja saobraćajnih nezgoda.

On dodaje da ima i slučajeva da vozači izjave da su pobjegli nakon što izazovu nezgodu zbog toga što su bili u šoku i u spornom trenutku se nisu snašli na odgovarajući način.

- Strah je, kako tvrde, bio motiv zbog kojeg su ti vozači otišli s lica mjesta - pojašnjava Radović.

Radović kaže da bi građani koji svjedoče o saobraćajnoj nezgodi nakon koje vozač bježi s mjesta događaja trebalo da obrate pažnju na detalje na vozilu, a koji će policiji pomoći pri istrazi.

- Policiji su u takvim slučajevima od koristi izgled vozila, boja, marka i tip vozila, registarske oznake i slično - naglašava Radović.

Iz MUP-a RS uvjeravaju da intenzivno preduzimaju neophodne mjere i radnje na rasvjetljavanju svih saobraćajnih nezgoda za koje je izvršilac nepoznat.

Inače, prema podacima policije, u RS se, od početka januara do kraja juna, dogodilo 3.840 saobraćajnih nezgoda. Na putevima su u tom periodu poginule 53 osobe, a 1.349 ih je povrijeđeno.

Nastavlja se serija bjekstava
Zasad nepoznati vozač skrivio je u nedjelju saobraćajnu nezgodu, u kojoj je povrijeđen pedesettrogodišnji S.S. iz Gradačca.

Do ove saobraćajne nesreće je došlo kada su se u mjestu Tinja, kod Srebrenika, sudarili automobil kojim je upravljao S.E., a s kojim se na suvozačevom mjestu nalazio i S.S., te automobil za čijim se volanom nalazila zasad nepoznata osoba.

Kako je saopšteno, nepoznati vozač se automobilom nakon nesreće udaljio s lica mjesta, a S.S. je zadobio povrede o čijem se stepenu ljekari nisu izjasnili.

(IZVOR: Nezavisne)

Нема коментара:

Постави коментар