Posjetite nas na novoj adresi >>> Glas Regije

15. 7. 2014.

Rukovodstvo RS na podjeli vaučera u Donjoj Crkvini

ŠAMAC - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović prisustvovali su danas u Donjoj Crkvini u opštini Šamac podjeli platnih kartica po vaučer modelu Fonda solidarnosti za obnovu Srpske.

Dodik je istakao da Vlada, institucije Srpske i njeni organi podstiču ovu vrstu pomoći putem vaučera, koji se dijele shodno spiskovima koje dostave lokalne zajednice.

"Republika Srpska se na ovaj način pokazuje kao zajednica koja najviše pomaže stradalima u poplavama", istakao je Dodik i izrazio uvjerenje da će vaučeri znatno pomoći ljudima ugroženim u poplavama da stabilizuju svoje osnovne potrebe.

Navodeći da interesovanje ljudi za ovakvu vrstu pomoći govori da su oni uvjereni da je ovaj postupak dobar, Dodik je poručio da Srpska i na ovaj način želi da potvrdi snagu i opredjeljenje da je uvijek uz svoj narod i da će nastaviti da pomaže ugroženima.

"Već sutra popodne vaučeri će se moći koristiti u preduzećima koja su sa Vladom Srpske sklopila ugovor. U proteklom periodu smo nastojali da nađemo ozbiljne distributere, koji neće spekulisati vaučerima", istakao je Dodik, te izrazio zadovoljstvo dosadašnjim načinom podjele vaučera.

Dodik je podsjetio da sutra u Briselu počinje donatorska konferencija za pomoć ugroženima u proteklim poplavama u BiH i Srbiji, te da će sredstva koja budu namijenjena za pomoć Srpskoj biti usmjerena, prije svega, na sanaciju preduzeća, pomoć privrednicima, domaćinstvima.

Predsjednik Srpske očekuje da će narednih sedmica biti finalizovan ugovor sa Ruskom Federacijom o jednom kreditu, navodeći da će o prihvatanju tog ugovora odlučivati parlament Srpske.

"Mi nismo izmislili poplavu, ona nam je došla kao opterećenje i  spremni smo da saniramo posljedice poplave. Ovo je samo jedan segment pomoći koja će biti nastavljena", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske najavio je da će u subotu, 19. jula, posjetiti Šamac i Doboj  zajedno sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U opštini Šamac u Donjoj Crkvini, Pisarima, Šamcu i Tišini danas će biti podijeljeno 969 vaučera.

Premijer Srpske Cvijanovićeva istakla je da se aktivnost nastavlja i u drugim mjestima koja su poplavljena, a da će platne kartice od sutra popodne moći da se realizuju.

"Mi i dalje ostajemo otvoreni za saradnju i svoju pažnju usmjeravamo na opštine koje su poplavljne", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Vlada Republike Srpske uspješno usmjerila međunarodnu pažnju na poplavljena područja Šamca i Doboja.

Cvijanovićeva je napomenula da je procijenjena šteta od poplava u BiH, koju su radili evropski eksperti, četiri milijarde KM, a da se polovina od toga odnosi na štetu u Srpskoj.

Ona je rekla da će sutra u Briselu prisustovati donatorskoj konferenciji za pomoć poplavljenim područjima u BiH i Srbiji, ali da nema pretjerano velika očekivanja.

Podjeli platnih kartica po vaučer modelu prisustvovao je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić.


(IZVOR: Nezavisne/SRNA)

Нема коментара:

Постави коментар