Posjetite nas na novoj adresi >>> Glas Regije

5. 9. 2014.

Teslićki "Krstići" pelješe đake!

TESLIĆ - "Teslić prevoz", koji svakodnevno saobraća na relaciji Teslić-Očauš-Mihajlovac, đake i ostale putnike prevozi u gotovo raspadnutim autobusima, a za ovu uslugu od ove godine naplaćuje mesečne karte i do neverovatnih 167 KM!

Đaci, kao i drugi putnici koji svakodnevno preko ove firme prelaze relacije duge i po 40 kilometara u jednom pravcu, tvrde da vozila više liče na autobus "Krstića" iz kultnog Šijanovog filma "Ko to tamo peva" nego na normalno prevozno sredstvo, zbog čega smatraju da je poskupljenje od čak 20 maraka u odnosu na prethodnu školsku godinu čista pljačka.

Preterali sa poskupljenjem

Oni dodaju da se niko od njih ne oseća bezbedno u vožnji zbog strašne buke i drmusanja dotrajalih delova koji samo što nisu počeli da otpadaju. Prevoznik pre nego što je uveo novo poskupljenje trebalo je da autobuse dovede u podnošljivo stanje. Ovim autobusima svakodnevno u oba pravca putuje više od 30 đaka i zaposleni kojima je ovo jedina mogućnost da dođu do svog radnog mesta.

Nekoliko putnika sa kojima smo razgovarali i koji su nam poslali fotografije kažu da su autobusi koji saobraćaju na ovoj relaciji u očajnom stanju, da u njima sve visi i otpada, a da se vrata jedva zatvaraju i otvaraju. Autobusi, očekivano, nemaju klima-uređaje, a o grejanju u zimskom periodu putnici mogu samo da sanjaju. Upravo zato dobar deo roditelja đaka koji pohađaju škole u Tesliću odlučio je da, umesto kupovine mesečne karte, od ove godine plate svojoj deci stan u gradu jer je upola jeftinije, a daleko bezbednije.
Kostićeva: Sledi provera ispravnosti
Nataša Kostić, pomoćnica ministra saobraćaja i veza u Vladi RS kaže da će ovo ministarstvo odmah reagovati i da će biti sprovedena kontrola ispravnosti autobusa "Teslić prevoza". Ona kaže da je početkom nove školske godine ponovo pojačana kontrola ispravnosti autobusa, pogotovo onih koji prevoze đake u škole. 
- Sa Privrednom komorom RS obavili smo razgovor i apelovali na prevoznike da obrate pažnju na ispravnost autobusa. Vanrednom kontrolom 29, 30. i 31. avgusta pregledano je 17 autobusa u RS, a kod osam su pronađene manje neispravnosti. U ovom slučaju, zatražićemo pregled prijavljenih vozila - rekla je Kostićeva.
- Cene mesečnih karata prošle godine bile su u proseku za 20 KM niže. Sa poslednjim poskupljenjem zaista su preterali jer je nerealno, a uslovi vožnje su više mučenje nego korišćenje usluge. Istovremeno, u gradu može da se zakupi soba na mesec dana za 100 maraka. Više se isplati platiti stan nego kartu za prevoz, pogotovo kad znate da se vozite u ovom loncu u kojem svaki čas može da bukne požar, da se pokvari ili da otpadne neki deo i povredi vas. Kada kiša pada, kao što je to ovih dana, autobus prokišnjava i to na nekoliko mesta. Zimi je toplije napolju nego unutra, a pored sedišta, kada autobus prođe pored bare, voda ulazi unutra. Truo je, a gume su dotrajale i pokidane, pa na sve strane ulazi voda. Ma, kao da prevoze stoku, a ne ljude. Ne mogu da verujem da nisu u stanju barem da ga pošteno zakrpe, ako već nemaju sredstava za kupovinu vozila mlađeg od 30 godina - kaže za Press Darko K. i dodaje da kad autobus ovako izgleda niko i ne očekuje klimatizaciju ili grejanje, ali se svako plaši za svoju bezbednost.

Jeftinije se ne isplati 
Auto-prevoznik "Teslić prevoz" je glavna kompanija koja prevozi putnike u ovoj opštini. Direktor ove firme Milosav Zelenković kaže da mu je jasno da je roditeljima skup prevoz, ali da se njima ne isplati da voze po nižim cenama. On tvrdi da je puna cena karte 220 KM za ove relacije, a da svakom đaku daju popust od 35 odsto i svakom drugom đaku u porodici od 50 odsto, pa onda ta karta od 145 do 167 KM i nije toliko skupa.

- Naša su vozila sto odsto ispravna i niko se nije žalio. Nemam ništa protiv, neka se žale, to je svačije pravo, ali morate razumeti i nas. Vozimo svaki dan od 40 do 45 kilometara u jednom pravcu, dajemo popuste, a niko nam ne pomaže i ne priznaje nam to što radimo. Nema tu puno đaka, tridesetak, a niko ne učestvuje u subvencionisanju prevoznika koji daje popust. Sve, u stvari, funkcioniše kako treba, a autobusi su u dobrom stanju. Da nisu, ne bi mogli da prođu tehnički pregled. Sistem je tako podešen da ga ne možete prevariti. Eto, mi imamo potvrdu da su naša vozila ispravna - rekao je Zelenković.

(IZVOR: PressRS)

Нема коментара:

Постави коментар