Posjetite nas na novoj adresi >>> Glas Regije

15. 7. 2014.

Stvoreni uslovi da Stanari postanu opština

STANARI – Izbori za organe lokalne vlasti u Stanarima biće odrzani do kraja ove ili početkom sljedeće godine, poručio je Milorad Dodik, predsjednik RS na skupu koji je Inicijativni odbor za obnavljanje opštine Stanari organizovao u ovom mjestu, tridesetak kilometara udaljenom od Doboja.

- Kada prođe zakon na Narodnoj skupštini RS, dolazi kod mene na potpisivanje ukaza, znači osam dana nakon toga će se proglasiti opština, vjerovatno će se odrediti datum, 60 ili 90 dana da se na toj novoformiranoj opštini provedu lokalni izbori za organe vlasti. Ja vjerujem da je to krajem ove ili početkom iduće godine - kazao je Dodik.

On je kazao da je došao u Stanare da mještanima potvrdi svoje i opredjeljenje vlasti da se formira opština Stanari jer su se stvorili svi uslovi da se to učini, izgradnja termoelektrane, jak rudnik, određeni broj malih i srednjih preduzeća, kao i komunikacijski značaj ovog mjesta predoređuje da to bude sada.

Kao predsjednik RS, naveo je Dodik ponudio je Zakon o osnivanju opštine, i on je na javnoj raspravi.

- I ovo je neka vrsta javne rasprave koju zelim da obavim sa građanima u ovoj opštini i da uputim Narodnoj skupštini RS na usvajanje. Kada se sprovede javna rasprava sa zakonom ćemo ići u Skupštinu, a nakon toga onako kako procedura nalaze, nakon potpisivanja ukaza o proglašenju zakona koji treba ja da potpišem, proglasiću opštinu Stanari - rekao je Dodik.

Mirko Kajganić, član Inicijativnog odbora za obnavljanje opštine Stanari rekao je da je cilj skupa u Stanarima da "Odbor za obnavljanje opštine Stanari, predsjednik RS Milorad Dodik kao predlagač Zakona o osnivanju opštine Stanari i građani pošalju jasnu poruku Narodnoj skupštini RS da do izbora Stanari očekuju da postanu opština".

- Očekivanja temeljimo na svim ispunjenim uslovima da se formira opština, na volji građana, podršci predsjednika RS i raspolozenju koje je bilo u Skupštini grada Doboj i Narodnoj skupštini RS - kaže Kajganić, te dodaje da "nije riječ o zurbi, nego o procesu, koji treba da se dovede do kraja"

- Ostavljanje procedure poslije oktobarskih izbora, značilo bi praktično obnavljanje cijelog procesa - pojasnio je Kajganić.

- Želim da se zahvalim predsjedniku RS što je imao razumijevanja za naše ideje i konačno je došao u Stanare da se uvjeri u raspolozenje ovog naroda. Nadam se da ćemo započeti posao veoma brzo privesti kraju" - rekao je Goran Jerinić, član Inicijativnog odbora za obnavljanje opštine Stanari.

(IZVOR: Nezavisne)

Нема коментара:

Постави коментар